Moraliskt dilemma

Ja, det går ju inte att komma ifrån att fälten med vårraps ser rätt ok ut. Från att ha varit på väg att torka bort i juni (som jag skrev om tidigare), så har de med det ”varannandags-väder”- eller snarare ”varannandagstimmes-väder” – med den blandning av sol och regn, som rått de senaste veckorna fått en hygglig livskraft.

Klart man blir glad om det kan bli en hygglig skörd!

Samtidigt stryper Putin spannmålsleveranserna från Ukraina. Effekten av detta kan jag inte bedöma, men jag läser och försöker förstå.

En del säger att det marginellt påverkar världsmarknadspriserna, andra säger att det får större effekt. Och att mycket, än en gång hänger på Erdogan…

Och om jag förstår dem som begriper bättre rätt så påverkar det väl å ena sidan även priserna på insatsvaror inför nästa år. Medan det å andra sidan påverkar vad som betalas för skörden i år. Även om marginellt, så kan man ju vara glad över det  – och i sociala medier läser jag en del glada tillrop om det.

Men om så är fallet ger det en lite bitter eftersmak.

Åter igen och hur det än är – och jag är ingen spannmålsmarknadsanalytiker – men om det sker på bekostnad av ukrainska bönder så känns det väl så där.