Mina bästa tips för att äta både billigt och vettigt

Jag är av åsikten att mat måste få kosta pengar. Det är inte gratis att producera sund mat och ta hänsyn till alltifrån djuromsorg till miljö. Därför blir vissa produkter dyrare än andra. Helt rätt och mycket logiskt. Men det finns många sätt att handla och äta smart. 

Jag tycker att det är viktigt och till och med roligt att köpa riktigt bra mat. Men jag går även igång på att ta tillvara, få maten att räcka till många, hitta på nya resträtter och att ha en stabil och smart matekonomi. För man behöver inte strössla guld omkring sig för att äta bra mat. Och man behöver absolut inte köpa billigt, utländskt kött från tvivelaktiga produktionssystem.

Eftersom jag har den här bloggen och kan härja ganska fritt och sprida visdomsord omkring mig så kommer här mina bästa tips. För vi småhandlar minsann aaaldrig i den här familjen. Köper aldrig halvfabrikat eller oekonomiska förpackningar och skulle inte ens komma på tanken att gå igenom vardagen utan struktur, veckomeny och ständigt uppdaterade inköpslistor.

Ääh, skojar såklart! Det är kaos här. Men mat är viktigt, och jag har precis gjort en del ansträngningar för att styra upp vardagen och middagssituationerna lite bättre. Så häng med den som vill.

Mina matsmarta tips:

Matlista. Funkar ett tag, sen brukar det spåra ur för oss. Men när det fungerar… oj, vad enkelt och bra det är! Man vet vad man ska handla, vad man ska äta och man slipper den där tjatiga frågan ”vad blir det till middag?” och efterföljande tråkångest när man ska komma på något som är både gott och hyfsat lättlagat.
Antingen gör jag matlistan själv som en diktator, eller så får alla i familjen önska rätter. Just nu har vi en meny för två veckor framåt.

Storhandla. Att svänga in och akuthandla på kvällen efter träningen är ingen höjdare. Att ha slut på frukostmat och dåligt med basvaror är också jättetrist. För att inte tala om hur dyrt det blir.
När vi handlar ordentligt varje eller varannan vecka och har ordning i frys och skafferi (brukar också spåra ur rätt ofta men ibland funkar det) går det att ha bra överblick så man ser vad som finns och vad som fattas. Tvåveckorshandling passar oss bra.

Passa på. Jag tycker om att göra klipp. Som att köpa julskinka efter jul när den är jättebillig men precis lika god. Bara att frysa in. Jag brukar även passa på när jag ser röda lappar och kort-datum- korgar i affären. Då kan det till och med hända att jag köper nötkött fast vi har eget. Fin, svensk lövbiff har jag köpt för halva priset rätt ofta och gjort någon god gryta av samma dag. Hur bra som helst.
Tidigare tyckte Danne att det var lite ”trashigt” att jag handlade halva- prisetvaror men nu gör han också det. Jag hatar matsvinn och bara tanken på hur mycket som kasseras i en vanlig Icabutik varje dag gör mig galen!

Skära upp själv
Hel produkt eller en färdigskuren. Samma mat men ibland väldigt stor prisskillnad. Jag har en skärmaskin. Men den kan man skiva pålägg jättetunnt och fint om man har en stek, en salami, en falukorv eller en hel skinka. Kniv har jag också.

Köpa prisvärda styckdelar
Det finns många sorters kött till riktigt bra pris. Fläsklägg till exempel, eller annat kött på ben. Sådant som man kan koka och få goda buljonger och soppor ifrån eller köra i ugnen. Kilopris på olika sorters stekar och annat kött kan ju också variera men om man lär sig hur riktigt bra kött ser ut kan man laga festlig och bra mat på delar som inte kostar lika mycket som de dyraste.
Svenskt kött är en självklarhet, men man behöver inte äta ryggbiff varje dag. Ett bra alternativ för de som inte har egna djur är ju att köpa direkt från en bonde i sitt närområde. Bra på flera sätt!

Fråga mormor
Den äldre generationen kunde det här med matekonomi. En massa olika trick för långkok som skötte sig nästan själv och olika sätt att dryga ut och ändå behålla näringsvärdet. Och att laga mat efter säsong. Det tror jag att vi behöver bli bättre på idag. Vi får passa på och lära oss av de äldre nu, innan flera generationers smarta matkunskap går om intet.

Soppa.
När vi har lite köttfärssås kvar efter en middag eller kanske någon skiva kött eller kyckling brukar jag göra soppa till kommande middag. Ner med vatten, grönsaker, lite potatis som blivit över eller någon näve pasta eller ris. Kanske en skvätt grädde och så en god krydda eller buljong. Bröd och ost till och vipps har man förvandlat det som knappt skulle räcka till en enda matlåda till en god familjemiddag.

Gröt
Man kan äta gröt till middag. Ingen anledning att skämmas för det. Att det blir lite frukostkänsla över det hela gör faktiskt ingenting alls. Gröt har räddat många familjer, både från hungersnöd och middagsångest.

Sist men inte minst:

Sluta släng mat!
Vi måste bara sluta med det. Först och främst kan man ju laga lite lagom så det inte blir så mycket över (min sämsta gren). Men när det blir det så sparar man förstås resterna, äter dem till lunch eller något annat mål eller konverterar dem till nya maträtter som exempelvis soppa, pytt eller omelett. Att slänga mat är helt enkelt en styggelse!

Fyll på med fler tips! Hur gör andra för att äta smart?